
Recept na nejlepší velikonoční mazanec, jaký jste kdy jedli
Nadýchaný a vláčný, s marmeládou nebo jen tak „na sucho“. Křupavé oříšky, šťavnaté hrozinky,... Sbíhají se vám sliny na velikonoční mazance? Pak jste tady správně. Máme pro vás osvědčený babiččin recept na klasické kynuté těsto, ze kterého vykouzlíte ty nejlepší mazance.
Na 4 mazance budeme potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 40 dkg uvařených a vychladlých brambor
- 18 dkg práškového cukru
- 15 dkg másla
- 2 vejce
- lžičku soli
- citronovou kůru
- vanilku
- 5 dkg hrozinek
- ořechy dle chuti (mandle, vlašské,...)
- 6 dkg droždí
- 3 dcl mléka
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí. Mouku vsypeme do větší nádoby, uprostřed uděláme důlek a do něj vlijeme mléko s droždím. Necháme vykynout kvásek. Pak přidáme najemno nastrouhané brambory, nalejeme na ně teplé máslo, zamícháme a necháme kynout na teplém místě (v dece, v peřinách, u sporáku). Po nakynutí rozdělíme na čtyři stejné díly a z každého z nich vytvarujeme na plechu bochánek. Necháme kynout ještě chvíli na plechu, můžeme posypat oříšky (například plátky mandlí) nebo nožem zlehka uděláme ornament a pečeme spíše na nižší teplotu (ne moc zprudka, záleží na vaší troubě). Po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
Recept je stejný jako na vánočku. Místo mazanců tedy můžete uplést cop, opět nechat na kynout, ozdobit oříšky a upéct vláčnou vánočku. Nebo zkuste experimentovat a upleťte z těsta třeba třeba věnec („hnízda na velikonoční kraslice“) či vyzkoušejte pletený mazanec.