0

V košíku zatím nic není

Způsoby doručení

  • Přepravní služba PPL 130 Kč
  • GLS 130 Kč
  • Zásilkovna 76 Kč
  • Zásilkovna domů 130 Kč
  • Osobní odběr ZDARMA

Nakupte ještě za 1500 Kč a získejte dopravu ZDARMA

Zboží dodáme do 3 pracovních dnů
Do košíku
zpět

Maso a víno? Pohrajte si s kombinací a vznikne dokonalá souhra chutí

Chystáte-li slavnostní menu, určitě byste neměli zapomenout na dobré pití. Tím víno beze sporu je. Ale špatným výběrem můžete strávníkům taky zkazit chuť. Jak tedy správně vybrat víno? Obecně platí, že by víno mělo jít ruku v ruce s jídlem. Tedy, k lehkým jídlům lehká svěží vína, ke sladkému jídlu sladší a k výrazným jídlům výrazná vína. Výběr ale nezáleží pouze na druhu masa, důležitá je také jeho úprava, přidané koření nebo druh omáčky, se kterou je pokrm podávaný. Poradíme, jak se ve víně vyznat, abyste uměli vždycky sáhnout po té správné lahvi.

podávání vína

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaké víno budeš pít

Říká se, že k bílému masu se hodí bílé víno, k tmavému zase červené. Pod to se můžeme podepsat. Ale není bílé jako bílé a červené jako červené. Rozhoduje úprava i výraznost chuti. Ještě než se pustíte do přípravy masa, zkontrolujte tedy obsah vaší vinotéky. 

Hovězí maso je nutričně velmi hodnotné. Obsahuje esenciální aminokyseliny, železo a vitamín B2. Oblíbené je především v americké, britské či české kuchyni a dá se připravit na několik způsobů. Jaké víno k němu podávat? K vařenému hovězímu nejlépe chutná Cabernet Savignon nebo Rulandské modré, pečenému rostbífu či bifteku lahodí Merlot. K výraznějším úpravám hovězího zvolte lehčí červené druhy. Za nás vybíráme třeba Modrý Portugal nebo Zweigeltrebe. K telecímu se nejvíce hodí plné bílé víno, sáhněte tedy po Veltlínském zeleném či Rulandském bílém.

Tip z Rendlíku

Servírujete-li svíčkovou nebo jiné smetanové omáčky, podávejte k nim aromatická hutnější bílá vína jako je Veltlínské zelené nebo Rulandské bílé.

Suchá plná bílá vína lahodí pečenému nebo grilovanému vepřovému. Můžete sáhnout po pozdním sběru Veltlínského zeleného nebo po Rulandském šedém. Druhé zmíněné se spolu s Chardonnay nebo Rulanským modrým hodí spíše k tučnějšímu vepřovému, třeba ke steaku z prorostlé krkovičky. Uzené maso doporučujeme servírovat se Savignonem, Svatovavřineckým, André nebo Ryzlinkem rýnským.

servírování vína k masu 

K jehněčímu nejvíce chutnají jemná lehká vína. Vyberte třeba Zweigeltrebe rosé. Pokrmy připravené ze zvěřiny jsou obvykle výrazné svým kořením, hodí se k nim plná výrazná červená vína jako je Frankovka nebo Svatovavřinecké. Podobná vína dobře chutnají i ke krůtě, huse a kachně. Kromě Frankovky a Svatovavřineckého k nim můžete ještě nalévat Modrý Portugal či Rulandské modré. Kuřecí maso a méně výrazná a kořeněná lehká jídla jako třeba těstoviny dobře ladí s víny jako je Ryzlink rýnský nebo Modrý Portugal. 

A jaké víno se hodí k rybám? Pokud si rádi pochutnáváte na kaprovi, lososovi či tresce jemně upravených na másle s troškou přírodního koření, otevřete k tomu lehké suché víno, doporučujeme třeba Veltlínské zelené. Obalíte-li rybu a budete smažit na tuku, vyberte si spíše suché plnější víno jako je Rulandské bílé, Ryzlink rýnský nebo Chardonnay.

Mořské ryby

Servírujete-li mořské ryby a plody, vždycky k nim nabízejte jedině bílé víno. Kombinací červeného s mořskou solí totiž vznikne hořká pachuť.

Na jakou teplotu víno vychladit

Obecně platí, že sekty a bílá vína se podávají při nižší teplotě než vína červená. Protože ale není víno jako víno, vezměme to trošku konkrétněji.

Doporučená teplota pro podávání vín:

  • sekty 5–8 °C,
  • bílá suchá 10–12 °C,
  • bílá sladká 12–18 °C,
  • růžová 10–14 °C,
  • lehká červená 12–15 °C,
  • starší a těžší červená 15–20 °C.

Kromě správné teploty nezapomeňte ani na vhodné skleničky. Oprašte si etiketu servírování vína. Na výběru skleničky totiž záleží proto, že tvar skla ovlivňuje směr, kterým se vinná aromata dostávají ze sklenice a navozují příjemnou atmosféru tomu, kdo skleničku třímá v ruce. Bílé víno podávejte v menších sklenicích spíše vytáhlejšího tvaru pro delší udržení teploty nebo s širším hrdlem pro lepší aromatičnost. Červené víno patří do větších sklenic se širokým hrdlem

podávání vína

Zpět nahoru

Bude se vám hodit

Dřevěné krájecí prkénko PROVENCE akát 44,5x18cmDřevěné krájecí prkénko PROVENCE akát 44,5x18cm (1x)Kód: 360593
Skladem > 10 ks 399 Kč s DPH
Dřevěné krájecí prkénko PROVENCE akát 40x16cmDřevěné krájecí prkénko PROVENCE akát 40x16cmKód: 360594
Skladem > 10 ks 319 Kč s DPH
Dřevěné krájecí prkénko PROVENCE s rukojetí bambus 44cmDřevěné krájecí prkénko PROVENCE s rukojetí bambus 44cm (2x)Kód: 360588
Skladem > 10 ks 149 Kč s DPH
Dřevěné krájecí prkénko TORO 20x35cmDřevěné krájecí prkénko TORO 20x35cmKód: 360061
Skladem > 10 ks 279 Kč s DPH
Dřevěné krájecí prkénko PROVENCE bambus 30x20cmDřevěné krájecí prkénko PROVENCE bambus 30x20cm (1x)Kód: 360592
Skladem > 10 ks 99 Kč s DPH
-17 %Sklenice na víno LARA 350ml 6ksSklenice na víno LARA 350ml 6ksKód: B40415350/6
Skladem > 10 ks 299 Kč249 Kč s DPH
-17 %Sklenice na víno LARA 450ml 6ksSklenice na víno LARA 450ml 6ksKód: B40415450/6
Skladem > 10 ks 299 Kč249 Kč s DPH
ROZLIŠOVAČ SKLENIC, SET 6KS, SILIKONROZLIŠOVAČ SKLENIC, SET 6KS, SILIKONKód: 263512
60 Kč s DPH
Nerezový otvírák na víno PROVENCENerezový otvírák na víno PROVENCEKód: 260948
Skladem > 10 ks 269 Kč s DPH
Nerezový otvírák na víno PROVENCENerezový otvírák na víno PROVENCEKód: 261380
269 Kč s DPH
Otvírák na víno TOROOtvírák na víno TOROKód: 260053
139 Kč s DPH
Otvírák na víno TORO červenýOtvírák na víno TORO červenýKód: 260054
Skladem > 10 ks 169 Kč s DPH
Otvírák na víno TORO dřevoOtvírák na víno TORO dřevoKód: 261384
Skladem > 10 ks 59 Kč s DPH
Otvírák na víno TORO dřevoOtvírák na víno TORO dřevoKód: 263584
Skladem > 10 ks 39 Kč s DPH

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • TORO
  • PROVENCE
  • Kitchisimo
  • BEKA
  • Brabantia
  • AMEFA
  • Richardson Sheffield
  • Heidrun
  • LocknLock