0

V košíku zatím nic není

Způsoby doručení

  • Přepravní služba PPL 130 Kč
  • GLS 130 Kč
  • Zásilkovna 76 Kč
  • Zásilkovna domů 130 Kč
  • Osobní odběr ZDARMA

Nakupte ještě za 1500 Kč a získejte dopravu ZDARMA

Zboží dodáme do 3 pracovních dnů
Do košíku
zpět

Jak správně naložit maso na grilování, aby si všichni pochutnali

Grilujete rádi, ale máte obavy, abyste maso dobře naložili a nenaservírovali návštěvě neochucený steak nebo přesolený špíz? Máme pro vás grilovací tipy, se kterými zaručeně připravíte dobrotu, po níž se budou olizovat všichni. 

rodinné grilování na zahradě

Základem pro chutný steak je kvalitní maso. Ideálně chlazené, v případě červeného masa uzrálé v chladničce a vakuu. Pokud maso rozmrazujete, vytáhněte je z mínusových teplot s dostatečným předstihem, určitě je nedávejte prudce rozmrazit do mikrovlnky. Nejlépe je domluvit si maso na grilování u osvědčeného řezníka. Z flákoty potom snadno nakrájíte steaky vysoké 2 až 3 centimetry. Plátky na grilování z hypermarketů jsou obvykle příliš nízké. Kusy masa připravené na grilování nenaklepávejte. 

Zapomeňte na kupované marinády 

Kupované marinády zbytečně znevýrazní chuť masa. Přitom směs na naložení steaků si jednoduše připravíte z olivového oleje, pepře a bylinek. Chuťově výborný bude česnek, tymián nebo rozmarýn. Čerstvý tymián s rozmarýnem potom můžete použít i na ozdobení masa na grilu. Tato kominace je ideální na přípravu hovězích steaků, ale je univerzálně využitelná na všechny druhy masa.

jak osolit maso na grilování

Do marinády na vepřovou krkovici použijte pro výraznější chuť hořčici nebo med, kuřecí maso namarinujte do jogurtu s bylinkami a citronovou šťávou. Budete-li grilovat jehněčí, použijte rozmarýn, česnek nebo jalovec, protože rozptýlí specifickou vůni tohoto druhu masa. 

Maso do připravené směsi naložte minimálně na 24 hodin, aby stihlo absorbovat všechny chutě a aby zkřehlo. Solte až po namarinování, jinak by maso zbytečně pouštělo šťávu. 

Tip z Rendlíku

Pokud si nejste jistí množstvím soli, zapamatujte si tip profíků. Na maso dávají tolik gramů soli, kolik odpovídá 2 % váhy syrového masa. Pokud solíte méně, počítejte s 1,8 %. Teto výpočet můžete použít kromě steaků i na burgery, sekanou, řízky, zkrátka na jakékoli recepty s masem. Nezapomeňte, že někdy může být sůl obsažena i v koření. 

Pro větší křehkost masa, které není příliš vyzrálé, vyzkoušejte marinování v kyselých směsích. Použijte ocet, citronovou šťávu, jogurt nebo čerstvou ananasovou šťávu. 

grilování naloženého masa

Pokud budou na grilovačce mezi strávníky i děti, vyberte jim libové menší kousky masa, ideální jsou krůtí nebo kuřecí prsa či vepřová panenka. Marinádu udělejte z jogurtu a trošky bylinek, nepoužívejte ostré koření ani příliš česneku. 

Recept na marinády na maso 

A protože občas taky neradi vaříme od oka, máme tu pro vás tři recepty na osvědčenou kombinaci ingrediencí, která dá masu tu správnou chuť. 

Medovo-pivní marináda: 100 ml světlého piva, 100 ml sójové omáčky, 2 lžíce medu, 2 prolisované stroužky česneku, větvička rozmarýnu a lžička sladké papriky. 

Hořčičná marináda: 4 lžíce olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku, lžíce hořčice, lžička sladké papriky, pepř, lžička soli. 

Jogurtová marináda: kelímek bílého jogurtu, lžíce olivového oleje, lžička mleté červené papriky, hrst nasekaných lístků čerstvé bazalky, polévková lžíce sójové omáčky, špetka soli. 

Maso vkládejte na rozpálený gril 

Už jsme zmínili, že maso by se mělo marinovat minimálně 24 hodin, ale nebojte se jej nechat naložené i déle. Hodinu až dvě před grilováním je vyndejte do pokojové teploty, nikdy nedávejte steaky z ledničky přímo na rozpálený gril. Pokud jste maso naložili do olejové marinády a budete grilovat na roštu, setřete z masa přebytečný olej, aby zbytečně nekapal do ohně a nedělal plamen, a osolte, jak jsme zmínili výše. 

grilování masa na rozehřátém grilu

Připravené steaky vkládejte na dostatečně rozpálený gril (kolem 250 °C), ale ne zase tolik, aby se maso na povrchu spálilo. Potom teplotu postupně lehce snižujte, důležité ale je, aby se maso na začátku zatáhlo a nepouštělo šťávu. Proto k obracení nepoužívejte vidličku ani jiné napichovací hroty, ale pořiďte si grilovací kleště nebo jiné praktické obracečky. 

Chystáte-li se grilovat ryby, využijte naše rady na to, jak si připravit rybu na pánvičce.

O tom, jak dlouho dlouho a při jaké teplotě jednotlivé druhy masa grilovat, se na Rendlíku dočtete zase příště

letní grilování

Zpět nahoru

Bude se vám hodit

  • Doprava ZDARMA
PÁNEV NA GRILOVÁNÍ BEKA NORI 28CM, 3L  LITINAPÁNEV NA GRILOVÁNÍ BEKA NORI 28CM, 3L LITINAKód: 15148284
1 579 Kč s DPH
PÁNEV NA GRILOVÁNÍ BEKA NOMAD 28CM,UHLÍKOVÁ OCELPÁNEV NA GRILOVÁNÍ BEKA NOMAD 28CM,UHLÍKOVÁ OCELKód: 13978284
1 049 Kč s DPH
Grilovací hluboký rošt CAMPING 31x24cm černýGrilovací hluboký rošt CAMPING 31x24cm černýKód: 267324
Skladem > 10 ks 179 Kč s DPH
Grilovací tácky Quickpack, 4 ksGrilovací tácky Quickpack, 4 ksKód: 400004
Skladem > 10 ks 59 Kč s DPH
Jednorázový gril 27x22x5cm 500gJednorázový gril 27x22x5cm 500gKód: 1267326
Skladem > 10 ks 109 Kč s DPH
Ruční rozfoukávač ohněRuční rozfoukávač ohněKód: 263182
Skladem > 10 ks 65 Kč s DPH
Kuchyňská grilovací rukavice TOROKuchyňská grilovací rukavice TORO (2x)Kód: 263572
69 Kč s DPH
Grilovací koření 70gGrilovací koření 70gKód: 45392
59 Kč s DPH
Koření grilovaná zelenina, 80 gKoření grilovaná zelenina, 80 g (1x)Kód: 45647
64 Kč s DPH
Koření trhané maso 70gKoření trhané maso 70gKód: 46424
Skladem > 10 ks 58 Kč s DPH
Dřevěné krájecí prkénko TORO 20x35cmDřevěné krájecí prkénko TORO 20x35cmKód: 360061
279 Kč s DPH
Elektronický zapalovač MIX barevElektronický zapalovač MIX barevKód: 871125254466
Skladem > 10 ks 69 Kč s DPH

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • TORO
  • PROVENCE
  • Kitchisimo
  • BEKA
  • Brabantia
  • AMEFA
  • Richardson Sheffield
  • Heidrun
  • LocknLock