Nádobí na vaření? Račte si vybrat
Víte, jaký je rozdíl mezi hrncem a kastrolem? Kastrol je nižší a širší, zatímco hrnec užší a vyšší. Kastrol se hodí na větší plotýnky a pokrm se v něm vaří rovnoměrněji. Rendlík je potom kastrůlek s jednou dlouhou rukojetí.
Smalt, nerez nebo litina? Kromě tvaru nádoby byste se měli zaměřit také na materiál. Nerezové kastroly, hrnce a sady nádobí jsou snadné na údržbu a odolné vůči poškrábání. Můžete si být jistí dlouhou životností. Kvůli elektromagnetickým vlastnostem jsou obzvlášť vhodné na indukční varné desky.
Litinové nádobí má bohatou historii, možná měla vaše babička litinový hrnec, pánev nebo pekáč. Minusem litiny pro moderní domácnosti je nevhodnost použití v myčce. Na druhou stranu dodává pokrmům jedinečnou chuť. Lze je použít na každý typ sporáku, obzvlášť vhodná je litina na plynové hořáky kvůli velké odolnosti vůči žáru.
Smaltované nádobí je často cenově dostupné, líbivé, protože jako jediné má na sobě malované dekorace, lehké a dobře vodí teplo. Na druhou stranu se v něm snáz pokrmy připálí a po odstavení z plotny rychle chladnou. Pokud chcete, aby vám smaltované nádobí dlouho vydrželo, doporučujeme mýt jej ručně, nepoužívat žádnou drátěnku, kartáč ani abrazivní (pískové) mycí prostředky a připálení jídla nechat odmoknout.